Kayseri'de Fırsatçı Ev Sahipleri Piyasayı Böyle Yükseltiyor!

TAKİP ET

Kayseri'de Fırsatçı Ev Sahipleri Piyasayı Böyle Yükseltiyor!

Kayseri'de ev kiraları yaşanan artışla birlikte gündemden düşmüyor. Kira fiyatları neden bu kadar yükseliyor? Fırsatçı ev sahipleri piyasaya nasıl yön veriyor? 

 

 

 

Kayseri’de ev kiraları hızlı bir biçimde yükseliyor. Piyasayı yükselten fırsatçı ev sahipleri mi? Kira fiyatları neden bu kadar yükseliyor? Detaylar haberimizde…

Konut kiralarında fahiş fiyatı önlemek için kira artış oranı en fazla yüzde 25 olarak belirlenmişti. Ancak bu sınırın 1 Temmuz’da kalkacağı gündeme konu oldu. Yapılan açıklamalara göre bu sınırın kalkması halinde kira artışları 12 aylık enflasyon ortalaması hesabına göre yapılacak. Nisan ayı enflasyon oranı baz alındığında yaklaşık yüzde 59.64 seviyesinde bir orana denk gelecek. 

 

Konu ile ilgili gayrimenkul danışmanı yüzde 25 sınırlamasının kaldırılmasının kira fiyatlarında orantısız bir değişim yaşatacağını ifade ederek, ‘Fırsatçı ev sahiplerinin ekmeğine yağ sürecekler’ dedi.

Kira artış sebeplerinin başında ekonomik faktörler, inşaat maliyetleri, enflasyon ve para politikalarında yaşanan değişiklik ve yüksek kredi maliyetleri geliyor. Gayrimenkul Danışmanı M.K. açıklamasında; ‘Kira artış sebeplerine birçok neden gösterilebilir. Ekonomi, piyasalar şu anda iyi bir durumda değil. Zaten herkes bunun farkında. Ekonomik faktörler, inşaat malzemelerindeki fiyat artışı, değişen enflasyon kira bedelinin artışına sebep oluyor. Ama bence en önemlisi bankaların faiz oranlarını artırması diyebiliriz. Şimdi bir ev sahibi evi kredi çekerek alıyor. Kredi faizlerini kiracısından çıkarmak için evi yüksek fiyattan kiraya veriyor. Sonra bina içindeki diğer ev sahipleri yüksek fiyattaki kiraya yetişmek için kendi evlerindeki kira bedelini artırıyorlar. Diğer ev sahipleri kredi faizi ödemese bile ‘’ O yüksekten veriyorsa biz neden düşükte veriyoruz?’’ diyerek kiralarını artırıyorlar. Konut kiralarında fahiş fiyatı önlemek için belirlenen yüzde 25 oranın kalkması gündeme geldi. Bu fırsatçılığı daha da çok artıracaktır’ ifadelerinde bulundu. Editör Şeyda Özlükcü