Kayseri'de sadece 9 firma yapıyor – Resmen Norveç'e rakip oldular!

TAKİP ET

Kayseri'de sadece 9 firma yapıyor – Resmen Norveç'e rakip oldular!

Kayseri'deki barajlara kurulan 18 tesiste yetiştirilen Türk somonu ve alabalıklar sadece 9 firma tarafından piyasaya sunuluyor. Kentte yurtdışına yapılan bu ihracat vatandaşlara adeta 'Norveç'e rakip oldular' dedirtiyor.

 

 

Kayseri’de barajlara kurulan üretim tesisinde yetişen Türk somonu ve alabalıklarını kentte bu işi yapan 9 firma tarafından iç ve dış piyasaya sunuluyor. Norveç somonu karşısında daha avantajlı olan bu ürünler protein açısında iki kat daha zengin.

Türkiye’nin ihtiyacının neredeyse yüzde 40’ını karşılayan Kayseri’de barajlara kurulan tesislerle üretimi yapılan somon ve alabalıklar dış piyasada kapış kapış gidiyor. 

Kayseri’de devam eden üretim Yemliha Mahallesi etrafındaki Kızılırmak’a kurulan Yamula barajlarındaki tesislerde gerçekleşiyor.

Kayseri’deki iki baraja kurulan balık üretim tesislerinde yetiştirilen yaklaşık 5 bin tonluk Türk somonu yurtdışına ihraç ediliyor. Tesislerde anaç balıklardan sağılan yumurtalar, döllendikten sonra yaklaşık 2 ay kuluçkada bekletiliyor.

Burada 9 firmanın 18 tesisinde 9-10 aylık üretim periyodu sonrasında 3-5 kilo aralığına getirilen balıklar yurtdışına ihraç ediliyor. Üretilen balıklar gerek yurt içi ve gerekse dünya piyasalarında çok büyük rağbet görüyor.

Dünya piyasalarında en büyük rakibi olan Norveç somonu karşısında gerek fiyat avantajı ve gerekse daha düşük kolesterol oranının yanı sıra yüzde protein açısından Norveç somonundan iki kat daha zengindir. 

 

Editör Şeyda Özlükcü