Kayserililer Dikkat! Ağır Cezalar Alabilirsiniz

TAKİP ET

Kayserililer Dikkat! Ağır Cezalar Alabilirsiniz

Uzun süredir üzerinde çalışılan ve fahiş fiyat artışı ile stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren 'Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', Resmi Gazete'de 

 

Fahiş fiyat artışı ile stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren ‘Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kanun, piyasaları düzenlemeyi ve özellikle fahiş fiyatlar ile stokçuluğa karşı ağır cezalar getirecek.

1 milyon TL’ye kadar ceza uygulanacak

Yasanın getirdiği düzenlemelerle birlikte perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunda önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, bir mal veya hizmetin satış fiyatında üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler kaynaklı fahiş artış yapılması halinde, her bir aykırılık için 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu düzenleme, piyasada tüketiciyi korumayı ve adil rekabet koşullarını sağlayacak.

Stokçuluğa karşı caydırıcı cezalar…

Stokçuluk yapan işletmeler için caydırıcı nitelikte cezalar verilecek. Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu, tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunan işletmelere her bir aykırılık için 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye kadar ceza kesilecek.

Öte yandan Ticaret Bakanlığı, bir yıl içinde üç defa aykırı hareket eden ve idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin iş yerlerini altı güne kadar kapatabilecek.

Yeni kanunla birlikte, piyasalarda daha düzenli ve adil bir ortamın oluşması bekleniyor. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk gibi tüketiciyi ve rekabeti olumsuz etkileyen uygulamaların sıkı bir şekilde denetleneceği ve caydırıcı cezaların uygulanacağı belirtiliyor. Editör Şeyda Özlükcü