Yozgat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Tokat, Çankırı – Resmen kâbus oldu - Bu iller diken üstünde!

TAKİP ET

Yozgat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Tokat, Çankırı – Resmen kâbus oldu - Bu iller diken üstünde!

Havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan ölüm saçmaya devam ediyor. Resmen kabus haline gelen bu hayvanlar yüzünden Yozgat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Tokat, Çankırı ve pek çok il diken üstünde. 

Son günlerde kene vakalarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. Uzmanlar tarafından özellikle haziran ve temmuz ayında dikkat edilmesi gerektiği bildirilirken Giresun’un Çamoluk ve Bingöl’ün Yedisu ilçelerinden Erzincan’a kene ısırması sonucu getirilen 2 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Erzincan’da bugüne kadar 21 şüpheli vakanın hastaneye başvurduğunu ifade eden Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, KKKA'nın genellikle havaların ısınması ve kenelerin aktifleşmesi ile nisan-mayıs aylarında hızla artmaya başladığını, bu sene de özellikle nisan ayında çok sayıda kene vakası görmeye başladıklarını belirtti.

Kayseri’de de görülen kene ile ilgili uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor. Uzmanlar kırsal kesimde ve kene vakalarının çok görüldüğü bölgelerdeki vatandaşların kene konusunda dikkatli olmaları ve tedbirler almalarını öneriyor.

Virüsün direkt bir tedavisinin olmadığını belirten uzmanlar vatandaşlara şu önerilerde bulunuyor,

Kene olan alanlardan uzak durulmalı.
Kene kolay görülebildiği için açık renkli giysiler giyilmeli.
Uzun çorap, uzun kollu gömlek gibi koruyucu giysiler seçilmeli.
Açık alanlara çıkmadan kene kovucu sprey kullanılmalı.
Kene tespit edilirse çıplak elle dokunulmamalı, kene sıkılmamalı, penset veya benzer aletle mekanik olarak çıkarılmamalı.
Tarla, bağ, bahçe, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücudunuzu örten ve kenenin rahatça görülebileceği açık renkli kıyafetler tercih edilmeli.
Kene yönünden riskli alanlarda bulunduktan sonra kendinizin ve çocuklarınızın vücudunuzda kene olup olmadığını kontrol edilip, kıyafetler değişilmeli.
Kene teması sonrasında ateş ve kırıklık görülürse zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmalı. Editör Şeyda Özlükcü